Dr. J. Reinisch

Dr. John Reinisch, Beverly Hills, Californië,  USA. Plastisch chirurg, oorschelpreconstructie Microtie. Bedenker van het Medpor implantaat.

Biografie

Dr. Reinisch is een erkend chirurg afgestudeerd aan de Harvard Medical School. Zijn interesse voor klinisch onderzoek ligt vooral op het terrein van plastische kinderchirurgie en aangeboren misvormingen van het oor (microtie). Hij heeft wereldwijd meer dan 20.000 kinderen behandeld.

In het werk van dr. Reinisch ligt de nadruk op het minimaliseren van de chirurgische ingreep en het welbevinden van de patiënt. Hij zorgt ervoor dat zowel de patiënt als de familie ontspannen en met vertrouwen de behandeling kunnen ondergaan.

In 1983 heeft dr. Reinisch de afdeling Plastische Chirurgie opgericht van het kinderziekenhuis in Los Angeles. Dit is nu een van de drukst bezochte ziekenhuisafdelingen ter wereld. Dr. Reinisch is wereldwijd bekend door zijn ontwerp en ontwikkeling van de “Medpor ear“ reconstructie. De gebruikelijke methode van plastisch chirurgen om een oor te reconstrueren is dat kraakbeen wordt verwijderd uit de borstkas van de patiënt.

Deze methode, hoewel effectief, heeft twee nadelen:

• Er zijn meerdere operaties noodzakelijk;
• Het kan niet uitgevoerd worden bij kinderen jonger dan 8 tot 10 jaar omdat zij nog niet voldoende ribkraakbeen hebben. Op die leeftijd hebben kinderen ook vaak emotioneel reeds de nadelige gevolgen van Microtia ondervonden.

Met de nieuwe techniek voorzag dr. Reinisch in een methode die kinderen en hun familie opeenvolgende operaties kon besparen, alsmede het emotionele leed dat een gelaatsafwijking kan veroorzaken.

Dr. Reinisch ontwierp een methode met als basis biomateriaal (niet-menselijk borstbeen). Dit kan daarom al ingebracht worden bij kinderen vanaf 3 jaar, in één enkele operatie. Dit resulteerde in een beter cosmetisch resultaat dan de traditionele reconstructie met ribkraakbeen.

Door het gebruik van biomateriaal dat in een dun laagje hoofdhuidweefsel wordt gewikkeld, overwint dr. Reinisch de vele obstakels van traditionele oorreconstructie. Hij heeft zo meer dan 1400 kinderen met succes behandeld.

Sinds de eerste behandeling in 1991 heeft dr. Reinisch eraan gewerkt om de methode verder te verbeteren. Zo worden drains tijdens de operatie vermeden, waardoor littekens geminimaliseerd worden. Meer dan 80 procent van de Medpor ingrepen is verricht in één enkele sessie.

Het werk van dr. Reinisch op het gebied van Microtie en de ontwikkeling van de Medpor techniek heeft hem onderscheidingen opgeleverd van de American Association of Plastic Surgeons (AAPS) en de European Association of Plastic Surgeons (EURAPS). Onlangs was hij eregast tijdens de opening van het nieuwe kinderziekenhuis in Beijing van de Smile Angel Foundation.

Dr. Reinisch is op dit moment Director of Craniofacial en de Pediatric Plastic Surgery for Cedars-Sinai Medical Group in Los Angeles. Toen hij met zijn praktijk in 1980 begon, stond het domein plastische kinderchirurgie nog in de kinderschoenen en verscheidene kinderziekenhuizen beschouwden het niet als een specialisme. Hij wordt beschouwd als de grondlegger van de Division of Plastic Surgery in het Children’s Hospital of Los Angeles en heeft daarmee het voorbeeld gegeven aan andere ziekenhuizen. Hij heeft ook gewerkt als hoofd van de Division of Plastic Surgery van de University of Southern California (USC). Dr. Reinisch is in Edingburgh in mei 2015 geëerd voor zijn werk in oorreconstructie door de European Association of Plastic Surgeons (EURAPS).


Deze presentatie is ook te zien op de Microtie Atresie Conferentiedag.

Tijdens onze reis naar Amerika maakte dr. Reinsich  een documentaire over Merel en wat je kunt verwachten als je voor een Medpor operatie naar Amerika gaat. Het doel hiervan is, meer ouders te kunnen informeren en ze op hun  gemak te stellen.

 


Merel haar Microtie oortje voor en na de operatie.

Wil je meer informatie? Neem een kijkje op de onderstaande link of volg dr. Reinisch op social media:
• www.medpor.com